Isot, pienet asiat

Kesälomalla lukutottumukset muuttuvat. Unohtakaa Monocle ja Economist, Suomen Kuvalehti tai Kuukausiliite. Lomaviikkojen ajan suosikkijulkaisuni on mökkikuntani paikallislehti, Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset.

Viime kesänä lehti napsi raskaan sarjan journalistisia voittoja. Yhdessä numerossa selvitettiin onko pippuripihvi edelleen ravintoloiden suosituin annos, toisessa pureuduttiin jokaista lomailevaa vienti-insinööriä ja markkinointipäällikköä askarruttavaan tyylipulmaan: saako sandaalien kanssa käyttää sukkia. Asiantuntijahaastateltavina oli paikallisia ravintoloitsijoita ja Dressmanin ja Sokoksen myyjiä.

Suoraa tekstiä suorilta kuntalaisilta tarjoaa mielipidepalsta. Paikallinen liikennöitsijä meni nostamaan lipun hintoja, matkustava kansa vastasi. ”Nostakaa saman tien vaikka 100 euroa. Kyllä pitäisi näillä hinnoilla olla hienompia autoja.” Tuomas Kyrön kulttiasemaan nousseen Mielensäpahoittajan rähinä on aidon kantahämeläisen raivon edessä kevyttä kehräystä.

Rivien välistä kuittaillaan ”hesalaiselle meiningille”. Sillä tarkoitetaan yleistä ylimielisyyttä ja lyhytjännitteisyyttä. Hämeessä lomailevat kaupunkilaiset eivät osaa ottaa lunkisti. Lehti esittelee myös säännöllisesti ja kattavasti paikallisten pienyrittäjien toimintaa ja alueen tapahtumia.

Kaupunkiuutisten lukeminen on pääkaupunkiseudun viestintäihmiselle avartava kokemus. Helsingin postinumeroalueilla lähisokeus on valitettavan yleinen ilmiö. Maailma ei lopu siihen, missä Vantaa alkaa, ja sen hahmottaa helpommin, kun lukee Kaupunkiuutisten kaltaisia riemastuttavia aluelehtiä. Pienet asiat voivat liikuttaa isosti. Sitä vaan ei aina ymmärrä jos paikallislehti on Helsingin Sanomat.

Mainokset

Tietoja Tuukka Hetemäki

Kirjoittaja kävi internetissä ensimmäisen kerran Aarnivalkean ala-asteen ATK-luokassa 90-luvun puolivälissä. Ohjatusti, Altavistan kautta. Verkkopreesens on vuoden -95 jälkeen hiljalleen vakiintunut. Ilman Altavistaa tai ATK-luokkaa.
Kategoria(t): Epäsosiaalinen media, Inhimillistä, Media. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Isot, pienet asiat

  1. Paluuviite: Onko kukaan enää täysin pihalla? | Diginatiivi

  2. Liisa Lähteenmäki sanoo:

    Kaupunkiuutiset on varsin laadukas kaupunkilehti, muistaakseni ainakin 2000-luvun alussa valitiin vuoden parhaaksi kaupunkilehdeksi. Tuli luettua huolella kun itse asui Hämeenlinnassa 🙂

    • Tuukka Hetemäki sanoo:

      Meillä oli kesän alussa kriisi, kun Kaupunkiuutiset ei alkanutkaan kolahdella postilaatikkoon. Piti erikseen soittaa toimitukseen, että saatiin suosikkijulkaisu taas pari kertaa viikossa. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s