Onko kukaan enää täysin pihalla?

Elokuun ensimmäinen viikko. Suomalaiset toimistot alkavat täyttyä ruskettuneista työntekijöistä, joilla on jäänyt päälle kesätoreilta tuttu sortsit&sandaalit –pukeutuminen. Pitkäksi venyvillä kahvitauoilla käydään läpi kuluneen kesäloman tapahtumat ja yritetään pikku hiljaa orientoitua jälleen työntekoon. Pimentyvissä kesäilloissa loistavat bussipysäkkien Back to School –mainokset. Kotimainen kesä alkaa siis lähestyä loppuaan ja, kulunutta sanontaa käyttääkseni, suurimmalla osalla kansaa alkaa olla lomat lusittuna.

Muutama vuosi sitten suurin ongelma lomalta paluun jälkeen oli yrittää muistaa oman koneen salasana. Osa meistä saattaa edelleen joutua soittamaan ensi töikseen IT-Helpdeskiin, mutta nykyajan tietotyöläisen (vihaan tuota sanaa, mutta enpä ole keksinyt parempaakaan korviketta) ongelma taitaa enemmänkin olla se, että on kurottava kiinni iso määrä informaatiota, joka on mennyt ohi silmien ja korvien kesäloman aikana, kun on kuunneltu vain lomaradiota ja luettu blogitoveri Tuukan tapaan vain paikallislehtiä. Jo parin viikon loman aikana ehtii eri kanavia pitkin kertyä todella paljon omaan työhön liittyvää informaatiota.

Vai onko tätäkään ongelmaa enää olemassa? Onko kukaan enää lomansa jälkeen täysin pihalla omaan työhönsä liittyvistä asioista? Viestintätoimisto Sopranon vuosittaisen suuren kesälomakyselyn mukaan jo 70 prosenttia suomalaisista tekee töitä kesälomansa aikana ja 67 prosenttia tarkistaa sähköpostinsa vähintään viikoittain. Luvut ovat todella suuria, erityisesti kun ottaa huomioon, että niissä on kasvua viime vuodesta peräti 10 prosenttia.

Kyselyn mukaan suomalaiset eivät todellakaan elä kesälomaansa informaatiopimennossa. Tämä on helppo huomata omassakin elämässä. Minäkin huomaan olettavani, että sähköpostiini bumerangina tuleva lomaviesti ei enää tarkoita sitä, että saan vastauksen vasta loman päätteeksi. Lomaviestihän tarkoittaa vain sitä, että vastaus saa oikeutetusti kestää normaalia pidemmän aikaa? Yksi ystäväni myös pohti jo lomansa alussa, että pitää sitten käyttää loman viimeinen sunnuntai sähköpostien lukemiseen, ettei ole maanantaina töiden alkaessa ihan pihalla. Tämä keskustelu käytiin noin neljä viikkoa ennen hänen lomansa päättymistä rennon grillailun ohessa ystäväni helteisellä takapihalla.

Sopranon kyselyn mukaan yksi syy lisääntyneeseen sähköpostien tsekkailuun on älypuhelinten määrän kasvu. Itse huomasin räplääväni puhelintani loman viimeisenä viikonloppuna vähän turhankin ahkerasti. Informaatiovirran ääreen minut ajoi Norjan tragedian seuraaminen, mutta huomasin ajautuvani samalla lukemaan muitakin Twitter-feedini linkkejä. Ja ennen kuin huomasinkaan, olin tarkistamassa sähköpostiani, jotta ”tiedän, onko heti maanantaina tehtävä jotain tärkeää”.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole ottaa asiassa kantaa suuntaan tai toiseen, saati syytellä älypuhelimia tai niiden käyttäjiä (sen hoitakoot tämän tyyliset tutkimukset). Jokainen saa puolestani toimia miten itse parhaiten näkee. Olisi vain mielenkiintoista tietää, tuleeko kenenkään toimistolle enää kollegoita suoraan laiturin nokasta ihmettelemään, mitä viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut? Vai avaako toimiston oven loman jälkeisenä maanantaina täysin kartalla oleva työkaveri?

Mainokset
Kategoria(t): Ilmiöt, Inhimillistä, Yleistä Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s