Faksin viereltä avoimuuden evankelistaksi

Kun aloittelin tiedottajan uraani 2000-luvun alussa, ensimmäinen oppimani uusi asia oli tiedotejakelu. Se tehtiin pääosin faksin avulla.

Niin, maailma on muuttunut. Tiedon jakelussa tapahtunut muutos kertoo laajemminkin viestintäammattilaisen työn murroksesta.

Lukiessani Päivi Musakan kirjoitusta Pilkun paikka -blogissa muistin sen asenteen, mitä  julkishallinnon tiedottajan tehtävässä pidettiin tärkeänä kymmenen vuotta sitten. En ole ihan varma, mitä tarkalleen Musakka kirjoituksellaan haluaa sanoa. Millaista viestintäkulttuuria haluamme ammattilaisina vaalia ja kehittää?

Vanha jako viestinnän ammattilaisiin (jotka viestivät) ja asiantuntijoihin (jotka tekevät omaa substanssityötään) on auttamatta vanhentunut.

Tuukka Rantamäki (korjaus: ei siis Rantanen!) kuvasi asiaa hyvin omassa bloggauksessaan vastauksena Musakalle: Nykyään koko organisaatio on sosiaalinen.

Oma matkani faksin nappuloita painelevasta virkatiedottajasta sosiaalisen median, avoimuuden, kuuntelun ja keskustelun evankelistaksi oli lopulta aika lyhyt – alle kymmenen vuotta.

En usko enää portinvartijana toimimiseen, kontroloituun tiedottamiseen, tiukasti pääviesteissä pysymiseen, loputtomiin hyväksyttämiskierroksiin, mediasuhteiden hoitoon luottotoimittajia hyysäämällä tai turhaan pilkun viilaukseen.

Tärkeintä, mitä viestinnän ammattilaiset voivat tehdä, on inspiroida ja innostaa koko organisaatiota kuuntelemaan ja keskustelemaan heitä ympäröivien ihmisten kanssa. Silloin tuloksena on niin paljon enemmän kuin pelkkää viestintää: saamme hyvää asiakaspalvelua, luotaamme herkällä korvalla toimintaympäristöä, tunnistamme heikkojakin trendejä, palvelemme mediaa hyvin, pystymme ennakoida kriisejä etukäteen ja saatamme tunnistaa organisaation kehittämiskohteita. Noin esimerkiksi.

Viestinnän ammattilaiset voivat luoda uuden sosiaalisen organisaation. Meidän pitää innostaa ihmisiä, auttaa heitä kehittämään viestintäosaamistaan, valmentaa heitä käyttämään eri teknisiä alustoja tai vaikkapa puhumaan valloittavasti kameran edessä. Ja ennen kaikkea meidän pitää vakuuttaa organisaatioiden ylin johto siitä, että tätä muutosta uudenlaiseksi toimijaksi ei tarvitse pelätä.

Miten olet ottanut haasteen vastaan omassa työssäsi?

Mainokset

Tietoja Pia Pihlaja

Olen viestintäkonsultti, hyvää tarkoittava joka paikan höylä, uuden median opiskelija, pienyrittäjä ja noin yleensä ottaen ihastuttavan hurmaava ihminen. Jep! Päiväni kuluvat tällä hetkellä opinnäytetyön parissa. Ajoittain teen myös töitä, jolloin mielessä on sosiaalinen media, selkeä ja rehellinen viestintä, terävät mielipiteet ja kaikenlaisen yritysjargonin hävittäminen maanpäältä. Parhaiten saat minut kiinni täältä: www.twitter.com/piahannelore
Kategoria(t): Some, Viestintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Faksin viereltä avoimuuden evankelistaksi

 1. Tuukka Rantamäki sanoo:

  En tosiaan taida olla yksin ajatusteni kanssa. Hyvä teksti. Itse aloitin yhteisöviestinnän maisteriopinnot vuonna 2008. Homma on sinäkin aikana muuttunut dramaattisesti. Samaa sanovat esim. työkaverit, jotka ovat olleet äitiyslomalla pari viimeistä vuotta.

  BTW, tekstissä nimessäni on pieni kauneusvirhe 😉

  • Pia Pihlaja sanoo:

   Näin on, ehkä se suurin muutos on ollut havaittavissa nimenomaan viimeisen noin viiden vuoden aikana – eli sosiaalisen median vallankumouksen aikana. Missähän ollaan tästä viiden vuoden kuluttua? En uskalla edes arvuutella! (PS: Korjasin sukunimesi oikeaan muotoon 🙂 kiitos!)

 2. Jouni sanoo:

  Harmittaa etten koskaan ole itse päässyt Faksilla lähettämään yhtään mitään. Nyt pelkään sen olevan jo liian myöhäistä!

 3. Pia Pihlaja sanoo:

  Jouni, eräs nuori kollegani kertoi, että hän joutui faksin kanssa ensimmäistä kertaa tekemisiin viime vuonna. Syy? iPhonen operaattorisopimusta piti vaihtaa, ja ainoa tapa tehdä se oli faksin välityksellä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s