Hyeena voi olla ystävä

”Kirjoitan tänne blogiin, missä kukaan toimittajan tollo ei pääse vääristelemään sanomisiani.” Näin toteaa kansanedustaja James Hirvisaari (ps), eikä ole medialinjansa kanssa puolueessaan yksin.

”Sopuleiksikin heitä on kutsuttu, mutta minä näen eduskunnan käytävillä verenhimoisia hyeenoja”, Hirvisaari jatkaa.

Tunnetuin perussuomalainen mediakriitikko taitaa olla Jussi Halla-aho, jota eivät toimittajien toimintatavat miellytä. Halla-ahon mukaan media tarkoituksella tulkitsee väärin hänen kirjoituksiaan ja irrottaa ajatuksia asiayhteydestään.

”Perinteinen media” ei Halla-ahon mukaan kestä sitä, että sen tiedonvälityksen monopoli on murtunut. Moderni poliitikko kun voi puhua sosiaalisen median, erityisesti bloginsa, välityksellä suoraan äänestäjille.

Onhan tuo näppärää. Ennen laitettiin esitteitä postiin ja värjöteltiin torilla tai hikoiltiin ostoskeskuksissa. Ja lähetettiin tiedotteita ja pidettiin toimittajiin tiiviimmin yhteyttä kuin omiin lapsiin.

Nyt, kun mieleen pilkahtaa maailmassa oleva vääryys: niin ei muuta kuin sormet näppäimistölle niin blogipäivitys on kaikkien luettavissa, tai Facebook-status lähimpien 5000 ystävän ihasteltavissa.

 

Siinä se vaara taitaa piilläkin. Toimittajan kanssa toimiessa sitä useimmat alkavat väistämättä asetella sanojaan tarkemmin kuin oman läppärin kanssa operoidessa.

Mikä tuntui terävältä ja sattuvalta kiteytykseltä omassa päässä, kuulostaakin jyrkältä ja mauttomalta jos ajatuksen sanoo ääneen Yleisradion hyeenalle.

Eivätkä sosiaalinen media ja perinteinen tiedonvälitys ole edes politiikan maailmassa toisistaan erillisiä todellisuuksia. Päinvastoin, toimittajat seuraavat tarkasti eri kanavia, ja esimerkiksi Facebook-päivitysten referoiminen on jo politiikan uutisten arkipäivää.

Jos medialle antaa haastattelun, sen pääsee ainakin periaatteessa tarkastamaan. Haastateltavan oikeuksiin kuuluu mm. kontekstin tarkastaminen, eli sen asiayhteyden missä häntä siteerataan. Jos sen sijaan referoidaan suoraan vaikka blogia, juttuja harvemmin lähetetään etukäteen nähtäväksi.

Ennen kaikkea median kanssa toimiminen pakottaa aloittelevankin poliitikon punnitsemaan sanojaan ja muotoilemaan ajatuksiaan: taito jota voi kansanedustajalle tai kaupunginvaltuutetulle pitää kohtuullisen arvokkaana.

Persujen kannattaisikin tehdä alexstubbit, ja ottaa toimittajat uusiksi parhaiksi kavereikseen. Tai edes laittaa osa keväällä tärähtäneestä, yli kuusi miljoonaa euroa aiempaa suuremmasta, puoluetuesta sellaiseen toiminnan kehittämiseen joka auttaisi normaalien mediasuhteiden solmimista.

Silloin ehkä puolueen viestinnän auditointia ei tarvitsisi jatkuvasti tehdä lööpeissä ja käräjäoikeudessa.

Mainokset

Tietoja Tuukka Hetemäki

Kirjoittaja kävi internetissä ensimmäisen kerran Aarnivalkean ala-asteen ATK-luokassa 90-luvun puolivälissä. Ohjatusti, Altavistan kautta. Verkkopreesens on vuoden -95 jälkeen hiljalleen vakiintunut. Ilman Altavistaa tai ATK-luokkaa.
Kategoria(t): Ilmiöt, Media, Some, Viestintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hyeena voi olla ystävä

 1. Pia Pihlaja sanoo:

  Monet aloittelevat poliitikot eivät näytä tuntevan noita mainitsemiasi haastateltavan oikeuksia kovin hyvin. He eivät esimerkiksi osaa pyytää haastattelua tarkistettavaksi. Tai jos he sitä pyytävät, he eivät välttämättä tiedä, millaisia muutoksia siihen saa esittää. Asiavirheiden tai väärin siteerattujen kohtien korjausta voi pyytää, mutta toimittajalla on oikeus valita näkökulma itse, vaikka se ei sattuisikaan haastateltavaa miellyttämään!

 2. Tuukka Hetemäki sanoo:

  Tosin persujen aktiivisuus toimittajienkin suuntaan voi tuottaa kohtuullisen arveluttavia lausuntoja:

  ”Hakkarainen soitti haastattelun jälkeen takaisin Ilta-Sanomien toimitukseen. Hakkarainen halusi esittää idean: perustetaan ”malliyhteiskunta” Ahvenanmaalle.

  – Laitetaan homot, lesbot ja somalit sinne keskenään asumaan ja katsellaan, millainen malliyhteiskunta siitä sitten rakentuu. RKP syyttää meitä perussuomalaisia aina siitä, että me emme ota vähemmistöjä huomioon. Tällä ratkaisulla saataisiin selville se, miten se malliyhteiskunta syntyy ja muotoutuu.

  – Siellä voivat somalit huudella minareetistaan mitä huutelevat, ja me seurataan tätä mallia sitten perässä.” (IS 22.10.2011)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s