Kony 2012 on aikamme Biafra

Jos uutiskuvat Biafrasta olivat 1960-luvun sytyke sosiaalisen oikeudenmukaisuuden julistamiseen, niin ”Kony 2012” on aikamme vastine. Video kertoo lapsisotilaita käyttävästä julmasta sotilasjohtajasta. Viikossa se on ehtinyt kerätä pelkästään YouTubessa yli 70 miljoonaa katsojaa. Vastaanotto on ollut ristiriitainen. Toisaalta pätkää on jaettu ja viestiä levitetty, toisaalta videon on mm. syytetty kärjistävän rajusti ja olevan osa ”valkoisen vapahtajan teollisuutta”.

Tässä kirjoituksessa ei oteta kantaa videossa esitettyjen teemojen oikeellisuuteen. Sen sijaan väitetään, että videon takana olevan hyväntekeväisyysjärjestön viestinnällinen osaaminen on vahvempaa kuin vaikkapa Lastenklinikan Kummeilla, heitä väheksymättä. Kony 2012 on ajallemme tyypillinen viestinnällinen ilmiö, ja taitavasti toteutettu sellainen. Video on levinnyt vertaissuositusten avulla jolloin viesti on tehokkaampi ja henkilökohtaisempi. Katsoja kokee suorastaan velvollisuudekseen tsekata mistä on kysymys; tunne joka ei välttämättä ole päällimmäisenä jos television hyväntekeväisyysgaalassa esiintyy Dingo.

Leviäminen ei ollut sattumaa. Videon takana oleva järjestö oli käyttänyt vuosia verkostojen rakentamiseen, tavannut ihmisiä koululaisista julkkiksiin. Kun video julkaistiin, entiset koululaiset, nykyiset college-opiskelijat saivat tiedon ja laittoivat pallon liikkeelle. Perinteisessä mediahyökkäyksessä toimittajasuhteiden pitää olla kondiksessa. Viraali-ilmiön synnyttämistä edesauttaa jos verkostot ovat vielä Painobaarin kantiksiakin laajemmat.

Toki kyyniset voivat nähdä ilmiössä myös sosiaalisen median kannustaman kevytaktivismin piirteitä. Oman tiedostavuuden julkituominen onnistuu vaivattomammin jakamalla kuin marssimalla. Varmaan ”Biafrakin” olisi ollut helpompaa kirjoittaa Facebookin kuin Temppeliaukion kirkon seinälle.

Silti Kony 2012 on ollut sosiaalisen median kampanja jolla on ollut vaikutus. Tämä on toteutettu osaamisella, jota tuskin löytyy esimerkiksi kovin monen pörssiyrityksen viestintäjaoksesta. Sekin on auttanut, että Dingo jätettiin Poriin.

Mainokset

Tietoja Tuukka Hetemäki

Kirjoittaja kävi internetissä ensimmäisen kerran Aarnivalkean ala-asteen ATK-luokassa 90-luvun puolivälissä. Ohjatusti, Altavistan kautta. Verkkopreesens on vuoden -95 jälkeen hiljalleen vakiintunut. Ilman Altavistaa tai ATK-luokkaa.
Kategoria(t): Yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s