Party like it’s 1995

Oliko Suomessa puhjennut ugrikevät? Reilu vuosi sitten tunnelma oli kuin hulluuden hetkellä. Entiset isännät oli voitettu kaukaisella taistelukentällä Euroopassa. Helsingissä kansa ryntäsi toreille ja puistoihin. Nationalistiset symbolit, Suomen lippu ja Leijona, olivat korostetusti esillä.

Oikeasti yhtymäkohdat arabikevääseen liittyvät joukkojen sosiaaliseen organisoitumiseen. Suomen oma poliittinen protesti oli erilainen. Ja nimikin, jytky, tuo mieleen lähinnä kurjan snägärisafkan. Jääkiekon maailmanmestaruutta sen sijaan juhlittiin kuin olisi vuosi -95 taas.

90-luvun puolivälissä puhuttiin kuitenkin vielä enemmän ATK:sta kuin sosiaalisesta mediasta. Torilla tapaaminen oli siis 2011 aiempaa helpompaa. Facebook ja Twitter täyttyivät iPhonella räpsityistä kuvista joissa näkyi sporapysäkin päälle kiivenneitä keravalaisia teinejä ja Leijonien pelipadan selkämys. ”Se on siinä”, totesi moni, kun tarkasti FourSquaren kautta, missä kaverit viilettivät. Kauppatorin mayor ei 15.5.2011 ollut Jussi Pajunen.

Sosiaalisella medialla on kasvava rooli myös itse pelitapahtuman aikana. Tähän asti isoin paino on kuitenkin ollut oman viiteryhmän kesken jaetuilla ”Nyt Leijonat peliä, hei ihan oikeesti” –statuksilla. Lajiniilojen väittely foorumeilla on toki ollut arkea jo pitkään. Kansallisesti tai kansainvälisesti fanit yhdistävät palvelut, kuten SoFanatics, eivät kuitenkaan vielä ole lyöneet isosti läpi.

2012 on isojen urheiluturnajaisten vuosi. Lontoon olympialaiset on jo nimetty ”ensimmäisiksi Facebook-olympialaisiksi”. Hämäräksi kuitenkin jää, miten nykyaikaisen viisiottelun tai maahockeyn seuraaminen muuttuu jännittäväksi jos yhtälöön lisää sosiaalisen median. Asioista perillä olevien päätähtäin on, tietysti, jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa. Kesäkuussa jännitetään kuka tulee kisoissa toiseksi Saksan jälkeen.

Voi olla, että sitä ennen rillataan taas Kauppatorilla.

Mainokset

Tietoja Tuukka Hetemäki

Kirjoittaja kävi internetissä ensimmäisen kerran Aarnivalkean ala-asteen ATK-luokassa 90-luvun puolivälissä. Ohjatusti, Altavistan kautta. Verkkopreesens on vuoden -95 jälkeen hiljalleen vakiintunut. Ilman Altavistaa tai ATK-luokkaa.
Kategoria(t): Yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Party like it’s 1995

  1. Mikko Hämeenniemi sanoo:

    Oman mielenkiintonsa noihin ensimmäisiin Facebook-olympialaisiin tuo organisaation tavoite kieltää kuvien ja videoiden jakaminen somessa: http://mato78.com/uutiset/mobiili/5442-lontoon-olympialaisista-otettujen-kuvien-ja-videoiden-julkaisu-sosiaalisessa-mediassa-kielletty

    Mielenkiintoista nähdä yritetäänkö sitä aidosti ja toimiiko se.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s