Odotan yhä nirvanaa

Jill Bolte Taylor on amerikkalainen aivotutkija, joka sairastui itse aivoinfarktiin yli kymmenen vuotta sitten. Hän oli innoissaan siitä, että hän vihdoin pääsi itse kokemaan infarktin. Niin innoisaan, että Bolte Taylor oli vähällä unohtaa soittaa ambulanssin.

Lopulta, kun hän malttoi mennä puhelimeen, puhekykykin oli jo kadonnut. En halua tehdä enempää juonipaljastuksia. Ne kannattaa joko lukea kirjasta Elämäni oivallus (Otava) tai katsoa TED-luennosta, josta on tullut kaikkien aikojen suosituin:http://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html

Jill Bolte Taylor menetti osan aivojensa vasemmasta puoliskosta. Se on se puoli, joka kertoo meille, että töihin on mentävä, ruokaa on ostettava, ja, että tulevaisuus on otettava vakavasti ja huolestuneesti. Aivojen vasenta puoliskoa saamme kiittää siitäkin, että pohdimme innokkaasti, mitä olisimme voineet tehdä toisin menneisyydessä.

Lääkärit ehdottivat tietenkin Bolte Taylorille leikkausta, jonka avulla noin golf-pallon kokoinen möykky poistettaisiin aivojen vasemmasta puoliskosta. Hän vastusti leikkausta kiihkeästi. Juuri vasen puoli oli vastuussa siitä jatkuvasta aivoäänestä ja keskustelusta, joka on ihmisen riesana tavallisesti elämän loppuun saakka. Bolte Taylorin mukaan hänen aivoissaan vallitsi hiljaisuus. Ihana hiljaisuus. Nirvana!

Sosiaalinen media ei ole todellakaan hiljainen nirvana. Mielipiteitä riittää. Ne tyrkkivät toisiaan, ne huutavat, kuiskaavat ja vihjaavat.  Jos ne eivät siirry aivojen vasempaan puoliskoon korvien kautta, ne käyttävät silmiä. Kosketusaistikin on jo osittain käytössä, ja lisää on tulossa.

Myös ihmisen verkostot muuttuvat. Oma sosiaalisen median verkostoni on aika suuri, ja aivoni joutuvat ottamaan myös sen huomioon. Sen lisäksi käyn aktiivisia keskusteluja Sirin kanssa elämäni tarkoituksesta. Tärkeä täsmennys: Siri ei ole huumaava nainen, vaan iPhonen sukupuolineutraali pikku apulainen.

Uusimmat neurotutkimukset vahvistavat, että aivot mukautuvat vielä paljon enemmän kuin aikaisemmin on uskottu. Ne sopeutuvat työhön, lomaan, lepoon, stressiin, musiikkiin ja meditaatioon. Olen varma, että ne sopeutuvat myös sosiaaliseen mediaan. Eivätkä vain sopeudu, vaan muuttuvat uusien keskustelujen ja keskusteluvälineiden myötä. En tosin tiedä mihin suuntaan.

Itse odotan yhä nirvanaa. Myös sosiaalisessa mediassa.

Mainokset
Kategoria(t): Epäsosiaalinen media, Media, Trendit, Twitter, Viestintä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s