Uusi kesä, vanhat jutut

Suomalaiset iltapäivälehdet ovat ylioppilasjuhlaekstran ilmestymisen jälkeen mahdottomassa tilanteessa. Vielä on kesää jäljellä, mutta uutisoitavaa astetta vähemmän. Ei oikeastaan juuri ollenkaan. Iltapäivälehdet ovatkin päätyneet niin toimitusten kuin lukijoiden rutiineja hellivään ratkaisuun: samat jutut julkaistaan pienin variaatioin joka vuosi.

Onneksi on sääkartta. Suomalaisten iltapäivälehtien olisi kesäkuukausina käytännössä mahdotonta ilmestyä esimerkiksi San Franciscossa, jossa heinä- ja elokuussa ei sada käytännössä ollenkaan. Tai jos ilmestyisivät, vaarana olisi, että suomalaisilla olisi luettavanaan pesäpallotulokset ja Ilta-Sanomien liite ”Spede – nero Savosta”.

Iltapäivälehdet ovat erikoistuneet sään ennustamiseen viikkojen, jopa kuukausien päähän. Päivystävää meteorologia haastatellaan kesällä useammin kuin pääministeriä. Juhannuksen kelien spekulointi alkaa heti vapun jälkeen, mutta varsinaista pelikenttää on heinäkuu. Tänäkin kesänä lööpit huusivat useampaan otteeseen: HELLE-EXTRA. Tosin esimerkiksi Helsingissä 25 asteen raja puhkaistiin vain muutamia kertoja. Jos heinäkuulle sattuu kolme pilvistä päivää peräjälkeen, iltapäivälehti tekee aukeaman jutun äkkilähtöjen saatavuudesta. Toistuvista sateista raportoidaan samalla vakavuudella kuin sellutehtaan sulkemisesta.

Elokuu on säiden puolesta saattohoidon aikaa. ”Kesä on ohi” –lööppi voi säikäyttää lomaltapalaajan, mutta toisaalta tarpeen vaatiessa tulevaisuuteen luodaan uskoa ”intiaanikesä odottaa” -jutuilla.

 

Lisäksi tulee ns. muu vakiokama, joka ei suista mökkilaiturilla lehteä kahlaavaa tasapainosta:

Suuri grillimakkaratesti – koska kesällä pitää syödä makkaraa.

”Tunnetut suomalaiset laihduttajat kertovat kuinka kesäkilot karisevat” – koska kesällä piti syödä makkaraa. (Kuka muuten haluaa profiloitua ’tunnetuksi suomalaiseksi laihduttajaksi’?)

Suuri oluttesti – koska kesällä pitää juoda bisseä.

”Jääkö lomalla putki päälle” – koska kesällä piti juoda bisseä. Jutussa haastatellaan keskioluen viihdekäyttäjiä paikallisella terassilla. Kysymykseen ”juotko lomalla enemmän” saadaan vastaus ”ei, koska en käy töissä”.

”Täällä tankkaat halvimmalla.” Autoilu maksaa niin pirusti, että jos säästää tankilla 1,5 euroa, tuntee todella onnistuneensa.

”Täällä syöt mansikoita halvimmalla.” Onhan jollain lailla epäreilua, että toiset syövät mansikoita edullisemmin. Lisäksi on epäreilua, että marjat poimii joku muu.

”Hyttyset tulevat!” Itikat ovat usein mutanttihyttysiä tai kenties idästä, sillä itä on ilmansuuntana vaarallinen. Lisäksi suomalaisen koskemattomuutta uhkaavat kyyt, paarmat, hauet ja mökin pihapiiriin leiriytyvät saksalaiset turistit.

 

Syyskuussa iltapäivälehtien toimituksissa stressitaso laskee ja rauha laskeutuu avokonttoriin. Lehden sivuilla voi nimittäin joulun odotus alkaa.

 

Tuukka Hetemäki

Mainokset

Tietoja Tuukka Hetemäki

Kirjoittaja kävi internetissä ensimmäisen kerran Aarnivalkean ala-asteen ATK-luokassa 90-luvun puolivälissä. Ohjatusti, Altavistan kautta. Verkkopreesens on vuoden -95 jälkeen hiljalleen vakiintunut. Ilman Altavistaa tai ATK-luokkaa.
Kategoria(t): Yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Uusi kesä, vanhat jutut

 1. A. Tohma sanoo:

  Julkaistaan samat jutut? Miten niin? Sääennusteet eivät ole samoja vuodesta toiseen. Yhtä lailla voisi arvostella tv-uutisia, jotka kierrättävät sääennusteita päivästä toiseen, vuosi vuoden perään.
  Makkaratestit ja oluttestit? Kesällä kulutetaan paljon makkaraa ja olutta. Niiden vertailutestit ovat hyvää kuluttajapalvelua.
  Kesälomat myös aiheuttavat katkaisuhoitolaitoksiin hurjan ruuhkan joka vuosi. Pitäisikö se jättää uutisoimatta vain siksi, että viime vuonnakin oli? Pitäisikö lukijoille jättää kertomatta, miten kannattaa pyrkiä eroon lomalla päälle jääneestä ryyppykierteestä? Kyllähän jokainen muistaa ne ohjeet toissavuodelta?
  Maaseudun Tulevaisuus on varsinainen kierrättäjä. Joka vuosi juttuja satonäkymistä. Joka budjetin yhteydessä kirjoittavat maatalouden tukiaisista.
  Urheiluruutu -aargh. HJK-TPS. Johan tuosta viime vuonna oli juttu, ja toissavuonna. Miksi nyt vielä.
  HS arvostelee taas Savonlinnan oopperajuhlien esitykset, vaikka viime vuonnakin arvostelivat. Korkeakulttuurin makkaravertailuja näkee joka lehdessä.
  Karmeimpia toistomaatteja ovat nämä blogistit, jotka jankuttavat siitä, kuinka iltapäivälehdet sitä ja tätä. Tämänkin blogin esittämä kritiikki on julkaistu jo kymmeneen kertaan muualla.
  Toisin kuin sääennusteissa, tässä blogissa ei ole mitään uutta eikä mitään oikein.

  • Tuukka Hetemäki sanoo:

   Sääennusteet eivät ole vuodesta toiseen samoja ja niiden julkaiseminen on toki perusteltua. Sään ennustaminen esimerkiksi kuukauden tai kahden viikon päähän (tai sammakkoprofessorin avulla) on kuitenkin ehkä hieman toinen asia.

   Urheiluruutu, kulttuurikritiikki ja budjettiuutisointi ovat tapahtuma- ja uutisjournalismia, makkara- ja oluttestit puolestaan toimituksen (tai viestintätoimston) aloitteesta tehtyjä kausijuttuja, joita saa toki tehdä, mutta niihin olisi suotavaa pyrkiä miettimään uutta kärkeä ja ideaa.

   Huomiossasi siinä, että iltapäivälehdet ovat journalismikritiikille yhtä helppo maali kuin Vesa Keskisen vaatekaappi muotibloggarin haukuille, on toki perää.

   P.S. Katson itse lähinnä FC Hongan matseja. Joka kesä uudestaan ja uudestaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s