Senja opettaa sinulle joukkorahoitusta

Perjantaina julkaistiin yksi syksyn kohutuimmista kirjoista – Senja opettaa sinulle ruotsia. Muutamat seikat nostavat kirjan kohuarvoa:

1. Se on tuotettu parviälyn voimin
2. Kirja oli tarkoitus rahoittaa joukkorahoituksella, mutta poliisi kielsi sen

Senja opettaa sinulle ruotsia on siis Facebook-sivu, jonka Senja Larsen perusti opiskellakseen itse ruotsia ja opettaakseen siinä samalla muita kiinnostuneita. Lyhyissä tilapäivityksissä osa EN DEL AV sanoista on käännetty ruotsiksi PÅ SVENSKA ja kirjoitettu sanat kapiteeleilla KAPITÄL. Sivuston tykkääjät voivat sitten kommentoida päivityksiä ja jakaa omia kokemuksiaan aihepiireihin liittyen. Nämä kommentit saivat Senjan haluamaan jonkinlaista koostetta FB-sivusta, ja näin hän päätyi kirjaprojektiin.

Kirja on siis kirjoitettu parviälyllä, eli kirjan tekstit ovat monen eri ihmisen kirjoittamia. Tämä on mielenkiintoinen tapa kirjoittaa kirja, vaikka tässä tapauksessa kirjaa ei varsinaisesti kirjoitettukaan yhdessä, vaan koostettiin valmiista FB-kirjoituksista. Olisikin erittäin kiinnostavaa osallistua johonkin parviälyllä kirjoitettavaan kirjaprojektiin, esimerkiksi sosiaalisen median opas kuluttajilta mainostajille voisi olla sopiva parviälykirjaksi.

Kirjan joukkorahoitus sai myös oman huomionsa mediassa. Poliisi kiinnostui tästä uudesta rahoitusmallista jopa niin paljon, että päätti ottaa tapauksen tutkintaansa. Samaan aikaan toisaalla myös rap-artisti Steen1 joutui poliisin syyniin ilmoitettuaan, että julkaisee ilmaiseksi uuden levynsä netissä, mikäli saa kerättyä tililleen 10 000€ lahjoituksina. Myös Senjan tavoitteena oli saada kasaan kymppitonni, ja hän onnistuikin siinä. Tapaukset eroavat toisistaan rahalla saatavan vastineen osalta – Senjan kirjassa ennakkotilaajille oli määritelty tietyt rahasummat, joilla sai joko pdf-version kirjasta tai kansitetun kirjan, ja nämä olivatkin ylivoimaisesti suosituimmat lahjoitetut summat. Steen1:n tapauksessa taasen kuluttaja lahjoittaisi rahaa ilman mitään varmuutta sen käytöstä, eli tapaus ei varsinaisesti ole luettavissa joukkorahoitukseksi.

Vaikka molemmat rahoitukset kaatuivat poliisitutkintaan, on yksi asia varma. Sosiaalisessa mediassa näistä tapauksista kohistaan ja vanhentuneita käytänteitä halutaan muuttaa. Pelkän nurinan sijasta somekansa on ryhtynyt toimiin: joukko nettiaktivisteja aikoo kerätä aiheesta kiinnostuneet yhteen ja kirjoittaa porukalla lakiehdotuksen rahankeräyslaista eduskunnalle. Hanke kuulostaa, sallittehan kuluneen ilmaisun, innovatiiviselta, ja toivon todella, että kaikki kiinnostuneet lähtevät siihen mukaan.

Hetkinen, eikös tuo lakiehdotus ole sitten parviälyllä syntynyt? Kaikenlaista sitä yksi ruotsin oppikirja voikin saada aikaan.

Advertisement
Kategoria(t): Ilmiöt, Kirja, Media, Some Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s