Urkki olisi Twitterin itsevaltias

Presidentti Barack Obama teki eilen ennätyksen. Twitter-viesti ”Four more years”, jonka yhteydessä on kuva Obamasta halaamassa vaimoaan, on maailman jaetuin twiitti. Ennätys kielii siitä, että jos Yhdysvaltojen presidentti valittaisiin huutoäänestyksellä sosiaalisessa mediassa, Obama voittaisi murskaavasti, ei niinkään presidentin verbaalisten lahjojen positiivisesta arvottamisesta.

Suositut tyypit pärjäävät vähän tylsemmilläkin viesteillä. Ilmiö, jonka jokainen voinee todentaa vaikka oman Facebook-piirinsä päivitysten aiheuttamaa pöhinää analysoimalla.

Mutta on myös poliitikkoja joiden ilmaisu olisi kuin luotu Twitteriä varten. Ajatusleikkinä on hauska miettiä miten Suomen valtionjohto olisi Twitterissä temmeltänyt.

Lähihistorian kokemukset Tarja Halosen kaudelta ovat vähintäänkin masentavat. Vai ottaisitko itse huippukokoukseen leidin joka horisee internetissä kissoistaan? Vähemmästäkin on lähdetty perustuslakia tarkistamaan ja karsittu valtaoikeuksista löysät pois.

Sen sijaan neljännesvuosisadan tasavaltaa luotsannut Urho Kekkonen olisi ollut Twitterissä kuin kotonaan. Urkilla, jos kenellä, oli suvereenisti näpeissä 140 merkin edellyttämä ytimekäs ilmaisu. Ei ole vaikea kuvitella tilannetta, jossa Tamminiemen ikkunasta loistaisi näytön taustavalo pikkutunneille asti, kun myllytwiitit piiskaisivat koko yhteiskuntaa itsevaltiaalle mieluisampaan asentoon. Roiman henkilökohtainen mediakritiikki olisi Kekkosen ase myös sosiaalisessa mediassa: ”@UKK: Että osaa @aarre_elolla olla mauton solmio. #yle”

Myös ylipäälliköistä legendaarisin, marsalkka Mannerheim olisi voinut mieltyä nopeaan viestintään. Sodanjohto olisi pelannut, kun päiväkäskyt olisivatkin ilmestyneet reaaliaikaisesti jokajermun TweetDeckiin. Reippaat TK-miehet olisivat toki naputelleet päivitykset Marskin puolesta, suomi kun ei ollut ihan hänen ensimmäisiä kieliään. Informaatiosodankäynnissä puna-armeija olisi kuitenkin motitettu nopeasti: ”@carl_gustaf_emil: Sotilaat! En pane iPadiani koteloon ennen kuin Suomi ja Itä-Karjala ovat vapaat. #intti #NL #WW2”

Mutta eipä tiennyt keisari Aleksanteri II mitä laittoi liikkeelle reilut 150 vuotta sitten: Twitterin kuumimman puheenaiheen eli junien täsmällisyyden. Tosin 1800-luvun puolivälissä aikatauluissa oli vähemmän kohkattavaa, ja enemmän pelivaraa kuin nykyään. Yhteydet esimerkiksi linjattiin vuoteen 1870 asti nimityksillä ”juna ylöspäin” ja ”juna alaspäin”. Matkanopeus (pysähdyksineen) oli alussa alle 25 km/h, joka oli ajan mittapuulla mainio vauhti. Keisari olisikin Suomessa 1863 vieraillessaan voinut ylpeänä päivittää: ”@Aleksi_2: Helsingistä Hämeenlinnaan neljään ja puoleen tuntiin. Kovin on kiire valmiissa maailmassa. #VR”

Nykypäivän poliitikoille Twitter ei ole ajatusleikki, vaan arkea. Eli jos Sauli Niinistö twiittaa Lennu-koirasta, harkitaan vielä sitä kuningasta.

 

Tuukka Hetemäki

Mainokset

Tietoja Tuukka Hetemäki

Kirjoittaja kävi internetissä ensimmäisen kerran Aarnivalkean ala-asteen ATK-luokassa 90-luvun puolivälissä. Ohjatusti, Altavistan kautta. Verkkopreesens on vuoden -95 jälkeen hiljalleen vakiintunut. Ilman Altavistaa tai ATK-luokkaa.
Kategoria(t): Yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s